Grzybobranie to nasz ulubiony sport narodowy. Jak bezpiecznie zbierać grzyby

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
22 sierpnia 2021

W związku z trwającym sezonem grzybobrania Państwowy Inspektor Sanitarny przypomina, że należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.

Uczula amatorów grzybobrania, że niektóre gatunki grzybów zawierają substancje silnie trujące dla człowieka, a co roku wiele osób pada ofiarą trujących grzybów.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania przedstawia poniższa ulotka opracowana przez Ministerstwo Zdrowia i Państwową Inspekcję Sanitarną. Ponadto Główny Inspektor Sanitarny na swojej stronie https://gis.gov.pl/ w zakładce „poznaj grzyby” zamieścił wykazy grzybów jadalnych, trujących i najczęściej mylonych z którymi warto się zapoznać przed pójściem na grzyby.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie