„Chorońskie Smaki i Smaczki”. Konkurs kulinarny

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
7 września 2021

Po raz pierwszy, w trakcie X Chorońskich Prażuchów odbył się konkurs kulinarny. Organizatorem był GOK w Poraju, a Patronat Honorowy objęła wójt Gminy Poraj – Katarzyna Kaźmierczak.

Chorońskie Prażuchy już od pierwszej edycji były związane z ziemniakiem i potrawami, które można z niego przygotować. Ze względu na panujące obostrzenia związane z pandemią COVID-19, podczas Prażuchów nie było tradycyjnej degustacji dań przygotowanych przez Emerytów z PZERiI z Choronia.

Aby wypełnić powstałą w związku z tym lukę, w tym roku organizator – Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju przygotował konkurs kulinarny, który miał na celu promowanie potraw regionalnych na bazie ziemniaka, grochu i kapusty kojarzonych z Choroniem i Dębowcem. Stąd też nazwa – „Chorońskie smaki i smaczki”.

Konkurs odbył się podczas X Chorońskich Prażuchów, w sobotę 21 sierpnia br., a skierowany był do stowarzyszeń, kół emerytów, rad sołeckich, kół KGW oraz innego rodzaju organizacji pozarządowych działających na terenie Gminy Poraj.

W konkursowe szranki stanęło 5 podmiotów, które zgłosiły 7 potraw. Na jurorskim stole pojawiły się cimorajdy, kapusta z grochem, pieczonki chorońskie z kociołka, gołąbki z humusem i chlebkiem szarpanym, zapiekanka ziemniaczana, saszetki pieczone z kapustą i mięsem oraz tarta z fasolą. Nie tylko smak, wspaniałe zapachy, ale również piękna ekspozycja wpłynęły na ostateczny werdykt.

Oceny walorów smakowych i estetycznych oraz zgodności z tradycją, podjęło się Jury w składzie: Grażyna Łoś-Kryst, Ewa Masłoń, Ewa Maszczyk i Jerzy Maszczyk.

Mimo, że kosztowanie potraw było bardzo przyjemne, to wybranie tej najsmaczniejszej nie było już takie proste.

Zaszczytne I miejsce (1000 zl) zdobyło Koło Terenowe PZERiI z Choronia za kapustę z grochem. Jednak nie tylko zdobywcy I miejsca mogli czuć się wygrani.
Nagrody dla pozostałych laureatów były również bardzo cenne:
II miejsce (800 zł) – Stowarzyszenie „Marina Poraj” – gołąbki z humusem i chlebkiem szarpanym;
III miejsce (600 zł) – OSP Choroń – pieczonki chorońskie z kociołka;
Wyróżnienie (300 zł) – KGW „Żareckie Jarzębinki” – tarta z fasolą.

Serdecznie gratulujemy!

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie